Un nou studiu finantat de British American Tobacco demonstreaza ca tigara electronica nu afecteaza vasele sanguine. De foarte mult timp se cunoaste faptul ca leziunea vaselor sanguine duce la afectiuni cardiace, iar acest studiu reprezinta inca o dovada ca vapatul nu conduce la boli cardiovasculare, contrar opiniei celor din tabara anti-vaping.
"Rezultatele studiului nostru indica faptul ca substantele chimice responsabile cu inhibarea procesului de vindecare ce se regasesc in fumul de tigara sunt absente din vaporii de tigara electronica sau sunt prezente in concentratii atat de mici incat nu au nici un efect ce poate fi depistat" sustine Dr. James Murphy, unul din autorii principali ai studiului.
Efectele tigarii electronice asupra sanatatii au fost un subiect in continua dezbatere in ultimii ani, atat in SUA cat si la nivel international. Se estimeaza ca in SUA exista aproape 9 milioane de utilizatori de tigara electronica. In Europa, peste 9 milioane de persoane au reusit sa renunte la fumat cu ajutorul tigarii electronice, din care 2, 9 milioane numai din Marea Britanie.
Este un fapt binecunoscut ca fumatul reprezinta un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare, acestea fiind cauza principala a deceselor din intreaga lume. De la aparitia sa si pana in prezent, tigara electronica s-a dovedit a fi cea mai eficienta metoda de a renunta la fumat, salvand de-a lungul anilor nenumarate vieti.
Cu toate acestea, inca circula o cantitate imensa de informatii false, cu scopul de a impiedica tigara electronica sa fie folosita la scara larga si sa fie considerata un produs medical. Pana in momentul de fata, nu exista nici un studiu care sa demonstreze in mod concret ca tigara electronica este daunatoare, iar cele care au incercat au fost asupru criticate de catre comunitatea stiintifica pentru metodologia lor defectuoasa si incercarile de a manipula rezultatele.
Studiul finantat de BAT a folosit celule endoteliale (celule ce formeaza tesutul vaselor sanguine) pentru a studia efectul fumului de tigara si al vaporilor de tigara electronica asupra lor. Mai exact, cercetatorii au provocat in mod artificial leziuni asupra celulelor analizate, si au masurat timpul de vindecare al acestora in urma expunerii la fum de tigara si vapori de tigara electronica.
Pentru a efectua analizele respective, cercetatorii au folosit fum de tigara clasica cu concentratie intre 0-30% si vapori de tigara electronica cu concentratie de 40-100%, aproape dublul cantitatii de nicotina prezenta in tigarile clasice.
Rezultatele studiului au relevat faptul ca fumul de tigara cu concentratii de peste 20% a impiedicat vindecarea celulelor, in timp ce vaporii de tigara electronica nu au avut niciun efect asupra procesului de vindecare, chiar si la concentratii de 100%.