In anul 2015, cand hoverboard-ul devenea unul dintre cele mai cautate cadouri din magazinele din lume, Shane Chen s-a hotarat sa zboare din America in China pentru a discuta cu producatorii care au facut bani in urma inventiei sale.
Chen este omul care a dezvoltat si brevetat designul hoverboard-ului in laboratorul sau de pe coasta de vest a SUA, in 2011. Chiar daca denumirea de "hoverboard" nu ii apartine, fiind imprumutata dupa cea din celebrul film "Back to the Future", unde placa era de fapt una zburatoare si nu pe roti, asta nu a impiedicat cu nimic ca noul gadget sa devina un adevarat fenomen.
Sute de mii de hoverboard-uri au ajuns in 2015 pe rafturile magazinelor, epuizandu-se rapid. Vedetele au postat videoclipuri cu deplasarile pe placa cu doua roti sau cu cazaturile cu care s-au ales, si chiar si un preot filipinez s-a plimbat cu un hoverboard de Craciun, lucru care i-a atras imediat suspendarea. Astazi, dupa aproape trei ani, tot mai multe hoverboarduri au cucerit piata mondiala.
Altfel spus, cineva facea multi bani cu vanzarea acestui gadget, dar nu era Chen, inventatorul. Initial, el a comercializat designul realizat de el sub marca Hovertrax, care a inregistrat vanzari in valoare de aproximativ 1.000 de dolari pana in 2015. Imitatiile fabricate in fabricile chineze, au inundat piata la aproximativ un sfert din cost.
"Eu am construit doar vreo cateva mii. Am primit un raport potrivit caruia exista peste 11.000 de fabrici care produc hoverboard-uri in China. Au realizat peste un milion de bucati", declara Chen in 2015, inainte de a pleca in China
In luna decembrie a aceluiasi an, Chen a plecat in China pentru a se convinge singur de cifrele din statistici. "Am vizitat cateva fabrici si oamenii mi-au multumit ca am avut imaginatia sa inventez hoverboard-ul. Ei inteleg ca mi-au incalcat brevetul, dar stiu ca nu pot face nimic", a declarat Chen.
Chen marturiseste ca nu s-a imbogatit cu inventia lui. "Daca te uiti in istorie, inventatorii sunt, de obicei, saraci. Alti oameni fac bani de pe urma lor. M-am obisnuit cu gandul acesta pentru ca, pana sa inventez Hovertrax, am avut alte aproximativ sase inventii care au fost copiate in ultimii 10 ani", mai spune inventatorul.
La peste doi ani distanta de la acest episod, nimeni nu mai vrea sa stie astazi cine a inventat cu adevarat hoverboard-ul atata timp cat el este atat de cool, iar preturile au devenit tot mai accesibile. Doar in Romania, reprezentantul unei companii producatoare, estima ca in 2017 s-au vandut peste 35.000 de unitati, cei mai multi dintre clienti dorindu-si un hoverboard de 6.5 inch.