Articole, Stiri, Evenimente
Articole, Stiri, Evenimente
Reclama ta aici 1
Bangsonic lanseaza noi lavete din bumbac pe piata din Romania
Reclama ta aici 2
Citate celebre, Folclor - www.rightwords.ro
Reclama ta aici 3
Bone, Menajere, Ingrijitori batrani, Infirmiere, Ingrijitori animale, Tutori - www.nannysource.ro
Reclama ta aici 4
Apartamente noi Iasi - www.youngresidence.ro
Reclama ta aici 5
AirWay - Rezervari bilete avion - www.airway.ro
Reclama ta aici 6
Young Residence 3 - Apartamente noi Iași - www.youngresidence3.ro
Reclama ta aici 7
Antomar Agro - www.antomaragro.ro

Rezervări bilete avion

Rezervă-ți acum biletul de avion prin AirWay.ro la un preț redus.

Contul meu

E-mail:
Parola:

Articole, Stiri, Evenimente

Articol: Instrumentele de masura reprezinta aparate care asigura masurarea marimilor unui sistem fizic. Dupa felul marimilor ale caror valori sunt masurate cu ajutorul lor, instrumentele de masura se impart in: - instrumente de masura mecanice, care masoara dimensiuni liniare (rigla, metru,...

Page Rank

 (1) (2) (2) (15) (56)
 (296) (670) (829) (762) (16524)

Cum se clasifica instrumentele de masura si ce sunt caracteristicile lor metrolo

Articol: Cum se clasifica instrumentele de masura si ce sunt caracteristicile lor metrolo

11 april 2018, articol adaugat la 11 april 2018, ora 14:53

Instrumentele de masura reprezinta aparate care asigura masurarea marimilor unui sistem fizic. Dupa felul marimilor ale caror valori sunt masurate cu ajutorul lor, instrumentele de masura se impart in:

- instrumente de masura mecanice, care masoara dimensiuni liniare (rigla, metru, micrometru), arii (planimetru), volume (cilindru gradat), unghiuri (raportor), timpul (ceas, cronometru), viteza (vitezometru), acceleratia (accelerometru), turatia (tahometru), amplitudinea vibratiilor (seismometru), forta (dinamometru), presiunea (manometru), densitatea (areometru), orizontalitatea (nivela), altitudinea (altimetru), debitul (apometru, contor) etc;

- instrumente de masura electrice, care masoara marimi electrice: ampermetrul, voltmetrul, wattmetrul, fazmetrul, frecventmetrul, ohmmetrul etc;

- instrumente de masura magnetice, care masoara marimi magnetice: intensitatea de camp magnetic (magnetometru), permeabilitatea materialelor (permeametrul), tensiometrul magnetic sau orice instrumente de masura care folosesc drept piesa principala un magnet;

- instrumente de masura termice, care masoara marimi termice: temperatura (termometru), cantitatea de caldura (calorimetru) etc;

- instrumente de masura optice, care masoara marimi optice, spre exemplu luxmetrul; de asemenea, orice instrument de masura care foloseste lentile sau oglinzi se numeste optic.

Notiuni de baza asociate instrumentelor de masura

Organizatia Internationala de Metrologie Legala (OIML) a definit in mod expres anumite notiuni legate de instrumentele de masura, in standardul OIML V2-200, care a fost tradus oficial in limba romana sub denumirea SR Ghid ISO/CEI 99: 2010.

Iata in continuare unele dintre cele mai importante si utilizate notiuni legate de folosirea instrumentelor de masura:

Clasa de precizie a unui instrument de masura reprezinta o clasa de instrumente de masura sau sisteme de masurare care satisfac anumite cerinte metrologice destinate mentinerii erorilor de masurare sau incertitudinilor instrumentale in anumite limite specifice, in conditii de functionare specifice.

Deriva unui instrument de masura este modificarea continua sau graduala in timp a indicatiei, din cauza modificarilor caracteristicilor metrologice ale acestuia.

Detectorul reprezinta un dispozitiv sau o substanta care indica prezenta unui fenomen, a unui corp sau a unei substante, atunci cand se depaseste valoarea de prag a unei marimi asociate.

Domeniul de masurare reprezinta diferenta dintre valoarea minima si valoarea maxima pe care le poate afisa un anumit instrument de masura.

Eroarea informatiei de masurare reprezinta eroarea de masurare a unui instrument de masura, pentru o valoare specificata a marimii de masurat.

Eroarea la valoarea zero reprezinta eroarea informatiei de masurare, acolo unde valoarea specificata a marimii de masurat este zero.

Incertitudinea instrumentala este o componenta a incertitudinii de masurare, care provine de la un instrument de masura in uz.

Indicatia reprezinta valoarea minima furnizata de un instrument de masura sau de un sistem de masurare.

Instrumentele de masura cu afisaj sunt acele instrumente de masura al caror semnal de iesire are o forma vizuala.

Stabilitatea unui instrument de masura reprezinta proprietatea acestuia de a-si pastra caracteristicile metrologice constante in timp.

Timpul de reactie in trepte reprezinta durata dintre momentul in care o valoare a marimii de intrare a unui instrument de masura sufera o schimbare abrupta si momentul in care o indicatie corespunzatoare se stabilizeaza in jurul unei valori fixe finale.

Transformatorul de masura este un dispozitiv folosit in masurare care furnizeaza o marime de iesire aflata intr-o relatie specificata cu marimea de intrare.

Caracteristicile metrologice ale unui instrument de masura

Caracteristicile metrologice ale instrumentelor de masura sunt toate acele proprietati care determina calitatile aparatului. Proprietatile instrumentelor de masura depind de conditiile in care se gasesc acesta si de conditiile in care se face masurarea, fiind influentate de factori externi precum pozitia aparatului in timpul lucrului, campurile electrice sau magnetice, temperatura sau umiditatea.

Principalele caracteristici metrologice ale instrumentelor de masura sunt:

1) Precizia. Aceasta caracteristica metrologica a instrumentelor de masura se refera la afisarea unei indicatii cat mai apropiate de valoarea reala a marimii de masurat.

2) Mobilitatea. Aceasta caracteristica se refera la capacitatea instrumentului de a avea o inertie cat mai redusa si de a urmari cat mai rapid variatiile marimii de masurat. Mobilitatea este exprimata prin raportul intre variatia marimii de masurat si timpul necesar aparatului de a ajunge in pozitia de echilibru corespunzatoare. Chiar si la in cazul masurarii unei marimi constante, acul indicator nu ia instantaneu pozitia de echilibru si se impune folosirea unor sisteme de amortizare.

3) Sensibilitatea. Sensibilitatea este calitatea instrumentelor de masura de a percepe cele mai mici variatii ale marimii de masurat.

4) Fidelitatea. Aceasta este proprietatea instrumentelor de masura de a prezenta o variatie cat mai redusa la masuratori diferite ale aceleiasi marimi, in conditii similare.

5) Robustetea. Reprezinta calitatea instrumentelor de masura de a nu se deteriora la socuri si trepidatii.ax

Autor, Sursa

Autor: Ronexprim
Sursa: Instrumente de masura

Cuvinte cheie

instrumente de masura

Statistici

Data articol: 11 Apr 2018
Data adaugarii: 11 Apr 2018, ora 14:53
Ultima actualizare:
Vizualizari in ultimele 30 zile: 1609 din total vizualizari: 1609
Reclama ta aici 8
Citate Celebre, Maxime, Cugetari, Aforisme, Autori Celebri, Teme diverse - www.citatecelebre.eu
Reclama ta aici 9
StartGAME - Jocuri online - www.startgame.ro
Reclama ta aici 10
Cazare Baile Felix - www.cazarebailefelix.ro
Reclama ta aici 11
Anunturi - Vanzari, Cumparari, Inchirieri, Servicii - www.index-anunturi.ro
Reclama ta aici 12
Blog Nanny Source - www.nannysource.eu
Reclama ta aici 13
Usi de interior din Germania din lemn si sticla, usi metalice Israel - www.exclusivedoors.ro
Reclama ta aici 14
Caramida de sare Kristal
Copyright © 2007-2010 HelpOnline.ro
Web Design realizat de YourCHOICE. Toate drepturile rezervate.
Te informam ca ne-am actualizat politicile privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, conform Regulamentului (UE) 2016/679. Acest site foloseste cookie-uri pentru a furniza o experienta mai buna de navigare.