In 1925, Willis Carrier a montat o "instalatie frigorifica" in Teatrul Rivoli din Times Square, dand nastere astfel la o noua epoca: cea a divertismentului pe timp de vara, cu aer conditionat.
In perioada de debut a cinematografiei, promisiunea proprietarilor de cinematografe care ofereau clientilor "confortului cu aer conditionat" a dus la vanzari uriase de bilete in anii 1920. Asa s-a nascut termenul "box-office in timpul verii". Inainte de aparitia aerului conditionat, publicul evita teatrele si cinematografele in timpul verii din cauza caldurii.
Potrivit Carrier Corp., "lumea a inceput sa devina constienta de teatrele cu aer conditionat atunci cand Carrier a adus un racitor centrifugal la Teatrul Rivoli din New York Times Square in 1925". "Am investit peste 100.000 de dolari intr-o instalatie de refrigerare pentru a mentine o atmosfera racoroasa si confortabila", au declarat reprezentantii Teatrului Rivoli.
Acest sistem de racire a fost folosit pentru prima data de Ziua Recunostintei, in 1925. Datorita unor ajustari din ultima clipa, insa, masina de racire a pornit cu intarziere, iar in sala de teatru era foarte cald cand multimea a intrat. Printre celebritatile prezente se afla si Adolph Zukor, seful Paramount Pictures.
Inginerii erau ingrijorati in timp ce priveau cum clapetele aparatului de aer conditionat fluturau, iar Zukor, in loc sa fie atent la filmul proiectat pe ecran, privea la spectatorii care isi faceau aer cu mana sau cu evantaiul. Temperatura din sala a scazut treptat, iar, la sfarsitul filmului, Zukor a declarat ca "Da, publicului incepe sa ii placa".
Pana in 1930, mai mult de 300 de teatre au afisat bannere cu anuntul: "Racite prin refrigerare". Acest eveniment a inaugurat o epoca a divertismentului pe timp de vara, gratie aparatelor cu aer conditionat, si asa a inceput o adevarata moda in industria cinematografica, atragand o multime de oameni in sali.
Sistemele de climatizare au jucat, de asemenea, un rol in dezvoltarea filmelor cu sonor, care au precedat perioada filmului mut.
Noile studiouri de sunet de la Hollywood au putut functiona pe timp de vara, inchizand usile si ferestrele, pentru a elimina zgomotul exterior. In acest fel, actorii puteau lucra in conditii normale, in ciuda caldurii puternice din California. Cu siguranta, termenul "blockbustere de vara" nu ar fi existat daca nu ar fi aparut aerul conditionat.
Astazi, nu doar marile sali de spectacole sunt dotate cu aparate de aer conditionat, ci orice locuinta isi permite sa instaleze aer conditionat cu montaj inclus.