Din cele mai vechi timpuri, prostitutia, sub diferitele ei forme, a influentat cursul istoriei. De la metresele celebre si pana la escortele de astazi sau angajari videochat, lumea a fost tot timpul sensibila la farmecele femeilor frumoase. Una dintre cele mai influente astfel de femei a fost Madame de Pompadour.
Pe numele sau real Jeanne-Antoinette Poisson, s-a nascut in anul 1721, la Paris. La varsta de noua ani, mama ei a dus-o la o ghicitoare, care i-a spus ca intr-o zi Jeanne-Antoinette va domni peste inima regelui. Convingerea ca fiica ei era destinata sa ajunga mare, mama lui Jeanne-Antoinette a facut tot posibilul sa ii asigure acesteia cea mai buna educatie, inclusiv lectii de canto din partea unei vedete de la Opera din Paris. S-a casatorit la varsta de 19 ani cu nepotul tutorelui ei, primind ca dar de nunta o mosie la 25 de km de Paris. Va avea doi copii cu sotul ei, unul murind insa la nastere.
La un bal mascat, regele Ludovic al XV-lea care ramasese vaduv de putin timp a fost fermecat de frumusetea lui Jeanne-Antoinette, care a fost introdusa regelui chiar de socrul ei. Ludovic a ordonat sa fie instalata intr-un apartament situat deasupra dormitorului sau, in Palatul Versailles. O scara secreta ii permitea regelui Frantei sa o viziteze fara sa fi vazut. Aici, Jeanne-Antoinette a strans o vasta biblioteca de carti, devenind prietena cu mari artisti si scriitori, inclusiv Voltaire, Montesquieu si Diderot.
Pentru a fi prezenta la Curte avea nevoie de un titlu. Regele i-a acordat titlul de Marchiza de Pompadour la 24 iunie, iar la 14 septembrie a fost introdusa formal la Curte de verisoara regelui, Printesa de Conti. Rapid ea a stapanit eticheta de la curte. Mama ei a murit in ziua de Craciun a aceluiasi an si nu a trait sa vada ca fiica ei a reusit sa devina metresa regala de necontestat.
Desi Jeanne-Antoinette a incetat sa mai fie amanta regelui dupa doar cinci ani, a ramas la Curte ca prietena si confidenta a acestuia. De asemenea, ea le "intervieva" pe fetele care urmau sa ajunga in "apropierea" regelui, facand o selectie. Ea s-a devenit a fi foarte implicata in politica si a fost acuzata de implicarea dezastruoasa a Frantei in Razboiul de Sapte ani.
Totusi, regele a ramas loial fata de ea, unii spunand ca a ramas metresa lui oficiala, pana cand aceasta a murit de tuberculoza, la varsta de 42 de ani.
Marchiza a avut multi dusmani printre curtenii regali care au simtit o rusine ca regele s-ar compromite astfel cu un om de rand. Ea a fost foarte sensibila la calomnii nesfarsite numite "poissonnades", un joc de cuvinte cu numele ei de familie, Poisson, care inseamna "peste" in limba franceza.
Importanta ei era atat de mare, incat in 1755 a fost abordata de catre Anton Wenzel Kaunitz, un proeminent diplomat austriac, cerandu-i sa intervina in negocierile care au condus la Tratatul de la Versailles (1756). Madame de Pompadour a avut o puternica influenta in viata politica, economica si culturala a Frantei.