Metodele de ingrijire dentara au evoluat considerabil in ultimii ani. Desi ne dorim sa nu avem problemele dentare, in anumite cazuri suferim pierderea unui dinte din cauza cariilor, bolilor parodontale, leziunilor sau altor afectiuni.
Pentru inlocuirea unui dinte sau a celor lipsa se recomanda programarea la o clinica stomatologica specializata in implantologie dentara. In urma unei consultantii amanuntite, medicul stomatolog determina cea mai eficienta metoda de tratament, iar un implant dentar este una dintre cele mai rapide solutii pentru a-ti recapata zambetul si sanatatea intregii danturi.
Ce este implantul dentar?
Un implant dentar este o procedura realizata de un medic implantolog, impreuna cu un medic specializat in protetica dentara, pentru extractia unui dinte care nu mai poate fi salvat si inlocuirea dintelui lipsa.
In osul mandibular este inserata o radacina artificiala pe care este integrat un bont de vindecare. Ulterior, acesta va sustine coroana dentara, iar beneficiarul se poate bucura, in urma unei astfel de proceduri de tratament, de un dinte care poate rezista o viata, cu conditia ca dantura sa fie ingrijita corespunzator.
Care sunt beneficiile unui implant dentar?
Doar un medic stomatolog specializat in interventii si proceduri de implantologie poate determina eligibilitatea unui pacient pentru realizarea implantului dentar. Principalele conditii de eligibilitate sunt asociate cu sanatatea generala a cavitatii bucale si dentitiei.
In cazul in care medicul decide ca esti candidatul potrivit, principalele beneficii ale implantului dentar sunt:
• Capacitatea de a mesteca si de a te bucura de mancare este imbunatatita considerabil;
• Te bucuri de mai mult confort si iti recapeti prospetimea zambetului;
• Iti protejezi dintii adiacenti celui lipsa si iti recapeti rezistenta maxilarului;
• Reprezinta o investitie financiara cu efecte benefice pentru tot restul vietii.
Riscurile pierderii osoase
Din cauza spatiului gol lasat de dintele lipsa sau dupa ce dintele a fost extras apare riscul de pierdere osoasa in maxilar. Acest aspect nu trebuie deloc neglijat. In absenta unei radacini artificiale sau cand implantul dentar nu este realizat la timp, zona osoasa isi poate pierde (in primul an) aproximativ 25% din volumul sau si poate continua sa afecteze si mai mult pacientul.
Un implant dentar previne aparitia pierderii osoase din maxilar si datorita radacinei artificiale inserate in osul mandibular si a noului dinte, procesul de masticatie este restabilit la conditiile normale de stimulare a maxilarului pentru recuperarea osoasa in mod natural.
Un singur implant dentar poate sustine stabilitatea dintilor adiacenti
Decalajul realizat de golul lasat de un dinte lipsa afecteaza dintii adiacenti si integritatea danturii. In majoritatea cazurilor, pacientii sufera anumite complicatii, deoarece dintii adiacenti se deplaseaza catre spatiul ramas gol.
Acest lucru afecteaza capacitatea de a mesteca in conditii normale si structura gingivala poate fi lezata. Amanarea vizitei la medicul stomatolog conduce la complicatii care ingreuneaza procedura de implant dentar.
Atunci cand este realizat la timp, un implant dentar restabileste capacitatea beneficiarului de a mesteca si a manca in conditii normale. Pacientii care beneficiaza de o astfel de metoda de interventie si tratament recunosc ca nu exista nicio diferenta intre dintele implantului si un dinte normal.