In prezent, controlul rovinietelor se efectueaza cu ajutorul a 74 de camere fixe amplasate de catre CNAIR (Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere) in diverse puncte ale retelei de drumuri nationale si autostrazi a Romaniei.
Conform Ordonantei Guvernamentale nr 15/2002, utilizatorii de autovehicule sunt obligati sa achite o taxa de drum, cunoscuta si sub numele de rovinieta, pentru a circula in legalitate pe drumurile expres, drumurile nationale europene si drumurile nationale principale si secundare. Cei care sunt surprinsi de catre una din camerele video ca circula fara o rovinieta valabila, risca o amenda de pana la 4500 lei.
Conform informatiilor oferite de catre CNAIR, cele mai multe camere video fixe sunt amplasate in urmatoarele puncte:
- Drumul National 1 (Osorhei, Timisul de Sus, Valcele, Barcanesti/Romanesti, Sercaia, Sebes)
- Drumul National 2 (Iacobesti, Nicolae Balcescu, Motca, Maracineni)
- Drumul National 5 (Vlasca, Draganesti, Sannicolau Mare, Cosoveni, Mehadia)
- Drumul National 15 (Vaduri, Sangeorgiu de Mures, Calugareni, Garleni)
- A1 (Petresti)
- A2 (Glina, Fetesti)
- A3 (Snagov)
In anul 2015, CNAIR a amplasat 23 de camere fixe noi, pana in acel moment existand deja 51 de astfel de puncte pentru controlul rovinietelor.
In afara celor 74 de camere fixe, exista inca 14 camere video mobile cu ajutorul carora se efectueaza controlul rovinietelor, acestea fiind in subordinea celor sapte Directii Regionale de Drumuri si Poduri ale CNAIR.
"Ca regula generala, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizeaza pe sectoarele de drumuri nationale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existentei si valabilitatii rovinietei pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri nationale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se inregistreaza valori mai reduse ale traficului rutier, fara a exista o procedura prestabilita de amplasare (in functie de zona/drum/interval de timp)", sustin reprezentantii CNAIR.
Verificarea rovinietelor se mai efectueaza si de catre personalul abilitat al Inspectoratului General al Politiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier si al CNAIR (in punctul de trecere a frontierelor).
Soferilor care sunt prinsi ca circula pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi fara o rovinieta valabila li se aduce la cunostinta sanctiunea contraventionala printr-un proces-verbal semnat de catre un agent constatator si trimis soferului in cel mult doua luni de la data constatarii. In perioada de timp dintre data constatarii si instiintarea utilizatorului de autovehicul in legatura cu procesul-verbal, CNAIR nu mai poate amenda acelasi sofer pentru acelasi autovehicul.
Cuantumul amenzilor variaza intre 250 si 4500 lei, cele mai mici vizand utilizatorii de autoturisme (intre 250 si 500 lei), iar cele mai mari vehiculele de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 tone si cu minimum 4 axe (intre 3000 si 4500 lei).
Pentru a circula fara grija amenzii pe drumurile nationale si autostrazile Romaniei, utilizatorii de autovehicule pot achizitiona rovinieta online rapid si usor de pe site-ul Roviniete.ro.