Conform standardelor tehnice internationale, precum si legislatiei privind protectia muncii, instalatiile de legare la pamant trebuie verificate si testate PRAM (Protectie prin Relee Automatizare si Masura) periodic, in mod obligatoriu. In cazul prizelor de pamant, se recomanda masurarea PRAM a prizelor de pamant o data la 2 ani.
Scopul verificarilor periodice PRAM este de a urmari evolutia in timp a eficacitatii instalatiilor de legare la pamant. In mod firesc, elementele instalatiei se uzeaza in timp, iar prin verificarea PRAM, realizata cu un aparat de masurare a rezistentei de dispersie a prizei de pamant, se urmareste ca valorile inregistrate sa se incadreze in limita impusa de standardele internationale.
Pentru masurarea PRAM se folosesc diferite tipuri de aparate de masurare a rezistentei prizelor de pamant. Cele mai des utilizate metode pentru acest tip de masurare sunt:
Caderea de tensiune - testare cu trei si patru poli
Testarea selectiva (cu un cleste)
Testarea fara tarusi (cu doi clesti)
Metoda celor doi poli
1. Metoda caderii de tensiune
Metoda caderii de tensiune este cea mai des utilizata pentru masurarea prizelor de pamant. Mai este cunoscuta si ca metoda cu trei sau patru electrozi, referindu-se la numarul de conexiuni facute de aparatul de masurare a rezistentei de dispersie a prizelor de pamant.
Avantaje: arie mare de aplicare
Dezavantaje: pentru a se efectua masuratoarea, instalatia trebuie deconectata de la impamantare
2. Metoda testarii selective
Aceasta metoda de masurare a prizelor de pamant presupune testarea caderii de tensiune fara a fi necesara deconectarea electrodului supus masurarii. Pentru a efectua testarea se foloseste un cleste de curent pentru a izola curentul care trece prin prizele de pamant.
Avantaje:
instalatia nu trebuie deconectata
arie mare de aplicare
3. Metoda testarii cu doi clesti
Metoda testarii cu doi clesti (sau fara electrozi) nu necesita utilizarea tarusilor (electrozilor) de test. Fiind o metoda de verificare PRAM utila si practica, se foloseste in situatiile in care nu este posibila montarea electrozilor de testare (in oras, in interiorul cladirilor, etc.)
Metoda testarii cu doi clesti este posibila doar cu aparate de masurare a prizelor de pamant special destinate unui astfel de tip de testare.
4. Metoda celor doi poli
In situatiile in care nu este posibila aplicarea niciuneia din metodele prezentate mai sus, masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant se poate realiza cu doi poli.
Metoda presupune folosirea structurilor metalice din apropiere ca varfuri temporare de masurare. In acest scop, cel mai des utilizate sunt conductele metalice de apa. Masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant se realizeaza prin conectarea bornelor de testare intre structura metalica si electrodul prizei de pamant. Dupa apasarea butonului de test se inregistreaza valoarea masurata.
Metoda celor doi poli nu este intotdeauna concludenta, asadar trebuie folosita cu precautie si doar in cazul in care utilizarea celorlalte trei metode nu este posibila.