In ultimii ani, asistam din ce in ce mai des la batalia intre tigara electronica si cea clasica, cu numerosi luptatori de ambele parti, fiecare manat de interesul propriu. La mijloc, se afla fumatorul obisnuit, care nu stie ce decizie sa ia, astfel incat sa fie in beneficiul lui pe termen lung.
In ciuda numeroaselor studii stiintifice care apar in ultima perioada, care atesta faptul ca tigara electronica este mult mai buna decat cea traditionala, asistam in continuare la un lobby puternic din partea companiilor de tutun, a celor farmaceutice si a guvernelor, care incaseaza foarte multi bani de pe urma acestui viciu extrem de daunator, care afecteaza sanatatea a zeci de milioane de oameni din intreaga lume. Stirile pozitive despre vapat sunt mereu contracarate de cele negative, despre studii pseudostiintifice sau explozii care au loc de fapt din neglijenta, interventia nespecializata sau proasta utilizare a tigarii electronice.
In acest context, cum poate reactiona consumatorul final? Va ramane sa fumeze tigari cu tutun, despre care stie ca sunt cancerigene si ca ele contin mii de substante nocive pentru sanatatea lui sau va alege sa faca o schimbare in bine, alagand o alternativa mult mai sigura? De aceea, cele doua variante trebuie comparate atat din punct de vedere al sanatatii, cat si al bugetului sau din punct de vedere al acceptarii sociale.
Sanatate si siguranta
La ora actuala, este binecunoscutul faptul ca fumatul este extrem de daunator si, din cauza lui, mor sute de mii de oameni in fiecare an. La popul opus, tigara electronica este cu 95% mai putin toxica, conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii din Marea Britanie. Acest lucru se intampla in primul rand datorita compozitiei lichidului pentru tigara electronica, care, pe langa nicotina, contine propilen glicol sau glicerina si arome alimentare, toate acestea fiind substante folosite de peste 50 de ani in industria alimentara, farmeceutica si cosmetica, fara efecte secundare negative. In al doilea rand, tigara electronica nu functioneaza pe baza de ardere, ci de incalzire a nicotinei. In acest fel, fumatorul nu mai absoarbe monoxid de carbon, gudron, formaldehida si alte substante care distrug sanatatea. El inhaleaza doar vapori de apa, care contin nicotina, substanta responsabila de dependenta fizica.
Prin urmare, din punct de vedere stiintific, tigara electronica este considerata mult mai putin daunatoare decat tigara cu tutun, atata datorita compozitiei, cat si a felului in care functioneaza.
Pret
Daca esti fumator si vrei sa te lasi, poti cumpara o tigara electronica, a carei investitie initiala este mai mare (intre 150 si 350 de lei), dar care se amortizeaza inca din prima luna de utilizare. Ulterior, lichidele si consumabilele vor costa mult mai putin decat daca ai fuma tigari clasice. Deci, pe termen lung, tigara electronica este mult mai economica.
Acceptare sociala
Spre deosebire de tigara cu tutun, tigara electronica nu produce fumat pasiv, deci ea poate fi utilizata si in incaperi inchise, de fata cu alti oameni, fara sa le afecteze negativ sanatatea. Pe acestia nu ii deranjeaza nici mirosul, deoarece acesta este chiar placut, datorita aromelor alimentare. De asemenea, tigara electronica poate fi folosita in numeroase locuri, spre deosebire de tigara clasica, care a fost interzisa in majoritatea tarilor civilizate. Deci, si din punct de vedere social, este mult mai acceptabil sa vapezi, decat sa fumezi.