Copiii murdaresc rapid hainele, astfel ca este foarte important sa stiti cum sa le spalati usor si corect. Inainte de a curata orice articol de imbracaminte al celui mic, este esential sa va uitati pe eticheta, pentru a vedea daca este recomandata spalarea manuala sau automata, temperatura optima a apei, precum si alte instructiuni utile. Pentru ca hainele pentru bebelusi sa ramana la fel de catifelate o perioada mai lunga, ar trebui sa luati in considerare toate aspectele de mai jos.
1. Spalati hainele pentru bebelusi inainte de prima purtare. Chiar daca achizitionati articole de imbracaminte nou-noute pentru prichindelul dumneavoastra, este bine sa le spalati inainte de prima purtare. Pielea bebelusilor este foarte fina, iar sistemul lor imunitar este inca sensibil. Asadar, spalatul hainelor inainte de prima purtare ajuta la eliminarea oricaror substante sau particule de praf care pot irita pielea delicata a bebelusului.
Unii parinti considera ca detergentii bio nu sunt potriviti pentru a spala hainele pentru bebelusi, deoarece contin enzime care ajuta la scoaterea petelor, dar care pot irita si pielea celor mici. Alternativa la detergentii bio o reprezinta detergentii non-bio sau cei speciali pentru bebelusi, care au o formula speciala pentru care nu le irita pielea. Pentru a va asigura ca procedati corect, este important sa cititi instructiunile de pe eticheta si, daca acestea nu sunt pe deplin lamuritoare, sa apelati la medicul pediatru pentru un sfat.
2. Hainele pentru bebelusi trebuie spalate separat. Multi parinti fac greseala de a arunca hainele pentru bebelusi in masina de spalat, la comun cu celelalte haine ale familiei. Acest lucru nu este potrivit, deoarece hainele pentru bebelusi au nevoie de un tratament special. Mai exact, este indicat ca, pentru articolele de imbracaminte pentru cei mici, sa folositi detergenti speciali, care lasa mai putine reziduuri pe haine si prezinta un risc mai mic de a provoca iritatii pielii.
In acest sens, se recomanda achizitionarea unui detergent mai bland, hipoalergenic, care nu are atat de mult parfum in compozitie precum detergentii obisnuiti. Acest lucru este recomandat si pentru ca hainele pentru bebelusi trebuie sa aiba un miros placut, dar nu strident, pentru a nu-i deranja pe cei mici.
3. Nu spalati hainele pentru bebelusi la orice pata. Desi bebelusii pot murdari foarte rapid hainele, asta nu inseamna ca, la fiecare pata, hainutele trebuie aruncate direct in masina de spalat. Petele de lapte sau saliva pot fi indepartate usor daca articolul respectiv de imbracaminte este sters sau clatit imediat, in zona murdara.
Totodata, este foarte important materialul din care sunt fabricate hainutele. Cel mai recomandat pentru bebelusi este bumbacul, care rezista la multe spalari si se curata usor de pete. Un magazin unde poti gasi haine pentru bebelusi realizate din bumbac de calitate, in Romania, este Liloo.ro.
4. Spalati hainele pentru bebelusi in functie de categorie. Articolele vestimentare de exterior, precum vestele, jachetele sau gecile de fas, nu trebuie spalate la fel de des ca tricourile, body-urile sau pantalonii, acestea intrand mai rar in contact direct cu pielea bebelusului.
Pe de alta parte, articolele vestimentare mici, cum ar fi ciorapeii, ar trebui puse intr-o plasa de spalat hainele sensibile, care protejeaza materialele in timpul spalarii. Plasa de spalat haine sensibile este un articol util atat in timpul procesului de spalare, cat si ulterior, in timpul stoarcerii.
Ceea ce trebuie sa retineti este ca fiecare dintre hainele pentru bebelusi se spala diferit. Spre exemplu, hainutele din lana sau din materiale delicate nu sunt potrivite pentru masina de spalat, astfel ca vor trebui spalate manual, iar acest lucru va va ocupa mai mult timp. Nu va panicati, toate aceste detalii se regasesc in mod normal pe eticheta, iar daca inca sunteti nesiguri puteti apela fara probleme la sfatul medicului pediatru.