Desi proprietatile sale nu sunt cunoscute inca la scara larga, uleiul de canabis este unul benefic, considerat printre cele mai eficiente in ameliorarea anumitor afectiuni si boli. Acesta este obtinut prin distilarea la abur a florilor, frunzelor si semintelor din anumite soiuri ale plantei din specia Canabis. Acesta nu contine THC, iar comercializarea lui este legala in Romania.
Putini stiu ca uleiul de canabis are proprietati importante pentru sanatatea organismului nostru, printre care se numara: capacitatea de a a imbunatati calitatea somnului, de a stimula apetitul si a optimiza procesul de digestie, posibilitatea de a reduce stresul, anxietatea si durerea, de a preveni anumite tipuri de cancer, de a imbunatati functiile sistemului cardiovascular si de a proteja pielea.
Uleiul de canabis este un lichid de culoare verzuie, considerat foarte volatil, iar componentele sale sunt foarte puternice. Printre acestea se numara monoterpene, sescviterpene si alti compusi organici activi. Obtinut si distribuit in unele tari europene si anumite state din SUA, exportul acestui ulei este limitat din cauza implicatiilor legale asociate cu planta din care provine.
Pe langa aplicatiile medicinale extinse ale uleiului de canabis de la ora actuala, acesta se mai foloseste in nenumarate produse, cum ar fi in parfumuri, in sapunuri, in lumanari, precum si in unele alimente. Uleiul de canabis este foarte puternic, fiind suficiente cantitati foarte mici pentru a obtine un efect benefic de durata.
Iata care sunt cele 5 proprietati principale ale uleiului de canabis:
1. Echilibrarea hormonala
Provenind din singura samanta comestibila care are acid gamma-linolenic, uleiul de canabis are proprietati benefice atat in tratarea simptomelor premenstruale, cat si in cele ale menopauzei, daca acesta este consumat pe termen lung. De asemenea, clorofila pe care acest ulei o contine este bogata in magneziu, fiind foarte folositoare organismului. Acizii grasi Omega 3 prezenti contribuie si la producerea unor substante antiinflamatoare, care actioneaza la fel ca hormonii. Uleiul de canabis contine si acizii grasi vitali in tratarea de lunga durata a afectiunilor artritice, cum ar fi artrita reumatoida.
2. Ameliorarea durerii
Uleiul de canabis este indicat pentru ameliorarea durerii si este recomandat in cazul persoanelor care sufera de inflamatii, de dureri cronice sau de unele afectiuni care reprezinta urgente medicale. Datorita acestei proprietati a uleiului de canabis, bolnavii care sufera de cancer apeleaza la folosirea lui in situatiile in care durerile cauzate de chimioterapie sau de boala in sine devin de nesuportat.
3. Prevenirea cancerului
Desi inca exista nenumarate controverse cu privire la acest aspect si inca se deruleaza o serie de studii, tot mai multe cercetari in domeniu arata faptul ca ingredientele active din uleiul de canabis au efecte de preventie a cancerului. De asemenea, aceste ingrediente active pot reduce si dimensiunea tumorilor, facand din acest ulei un instrument ideal de combatere a cancerului pentru pacientii care cauta o alternativa de tratament.
4. Mentinerea flexibilitatii membranelor celulare
Uleiul de canabis furnizeaza organismului acizii grasi necesari in mentinerea sanatatii si a flexibilitatii membranelor celulare, avand totodata proprietati antifungice, antivirale si antibacteriene. Numeroase studii clinice au demonstrat faptul ca acizii grasi esentiali pot da rezultate foarte bune in tratarea unor afectiuni alergice de tip cronic si a unor afectiuni inflamatorii, de tipul eczemelor sau psoriazisului.
5. Reducerea tensiunii arteriale
Uleiul de canabis joaca un rol important si in mentinerea sanatatii cardiovasculare. Faptul ca uleiurile Omega 3 reduc trigliceridele si nivelul de colesterol a fost demonstrat in numeroase studii. Acizii grasi Omega 3 sunt, de asemenea, eficienti atat in micsorarea tensiunii arteriale, cat si in diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie in cazul aterosclerozei.