Cei mai multi dintre cei pasionati de gatit sunt amatori. Fie ca show-urile televizate de gastronomie v-au ambitionat sa deveniti un bucatar desavarsit sau pur si simplu ati reusit sa "furati" aceasta profesie din familie, in lipsa unor cursuri profesioniste nu veti putea deveni un masterchef. Pentru asta puteti apela la institutii specializate cum ar fi scoala de gatit CulinaryOn din Bucuresti. Pana cand va hotarati sa urmati cursuri de gatit, va prezentam un mic ghid pentru a va ajuta sa scapati de unele dintre cele mai frecvente erori de gatit pe care le facem cu totii.
1.Tigaie prea rece
Cand gatiti intr-o tigaie care nu este destul de fierbinte, mancarea se va lipi si ramane fara culoare. Aceasta este o greseala foarte frecventa cand se prepara friptura sau alte feluri de mancare din carne intr-o tigaie. Nu va fie frica sa dati caldura mai tare, oricand puteti lua tigaia de pe foc daca vi se pare ca este prea fierbinte. Asigurati-va ca utilizati un pic de ulei in tigaie inainte de a incepe sa o incalziti.
2. Peste prea prajit
Este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteti manca. Nu are aroma si nu mai este suculent. Cand pestele este gatit in mod corespunzator, acesta isi pastreaza o parte din transparenta pe care o are pestele crud. Nu va temeti ca va fi prea crud, caldura poate patrunde in continuare in interior, fara a fi nevoie sa il prajiti prea tare. Un sfat suplimentar: cand cumparati peste proaspat, asigurati-va ca ochii pestelui sunt stralucitori si limpezi si ca branhiile sunt inca rosii.
3.Nu intoarceti friptura prea des
Cand gatiti o friptura, trebuie sa o puneti in tigaie si sa nu o intoarceti pana cand nu este suficient de facuta pe o parte. Intoarcerea carnii inainte de timp opreste rumenirea ei. De exemplu, puteti incerca sa lasati carnea la prajit cate un minut pe fiecare parte a avea o friptura perfecta.
4. Folosirea vinului ieftin
Unul dintre marile "pacate" in bucatarie este folosirea gresita a vinului. Nu exista nici un fel de vin special pentru gatit, dar exista si vin ieftin si cu eticheta mincinoasa! Regula de aur a vinului in bucatarie este ca trebuie sa folositi doar vinul pe care l-ati bea cu drag, altfel mancarea dumneavoastra va avea un gust rau, indiferent daca condimentele si carnea sunt de buna calitate