Nu exista un model universal de gradina care sa intruchipeze perfectiunea. Gradina perfecta difera de la om la om, iar cea mai buna oaza de natura pentru fiecare este cea care ne bucura. Ca orice proiect, amenajarea gradinii perfecte incepe cu un plan bun, idei si inspiratie. Cautati inspiratia in alte gradini, in reviste de specialitate, in amintiri si nu evitati sfaturile unui specialist in gradinarit. Acesta va va putea ajuta cu aspectele tehnice ale amenajarilor. La Triumf Gardening (www.tfg.ro), un gradinar profesionist este intotdeauna la dispozitia celor care incearca sa-si creeze propriul colt de paradis. De la plan pana la executie este cale lunga care presupune un proces dur de luare a deciziilor, de aceea vom continua descriind cateva etape care va vor putea usura munca.
1. Analizati spatiul pe care il aveti. Daca acesta este deja spatiu verde indentificati trasaturile care ii dauneaza, dar nu omiteti si punctele pozitive. Faceti o lista a elementelor pozitive, care nu se vor schimba, alaturi de o lista a lucrurilor care au nevoie de imbunatatiri.
2. Masurati spatiul total al gradinii, tinand cont de mobilierul fix pe care il doriti, cum ar fi un gratar zidit, dar si de aleile din jurul casei. Daca acestea dauneaza functionalitatii, incercati solutii de alei din bucati de piatra dispuse la distanta de un pas una de cealalta. Astfel veti creste suprafata spatiului verde, imbunatatind, in acelasi timp functionalitatea gradinii.
3. Cele mai importante beneficii ale unei gradini sunt functionalitatea si zonele pentru rasfatul personal. Ganditi-va la elementele care vor indeplini aceste caracterisitici in functie de preferintele dumneavoastra, cum ar fi zona pentru gatit, cea pentru servit masa, zona pentru depozitatul gunoiului sau spatiul de joaca pentru copii. Pentru toate aceste elemente trebuie sa gasiti plantele cu care se armonizeaza.
4. Ganditi o zona de relaxare si liniste, unde sa va puteti cufunda in lectura intr-o dupa amiaza de primavara. Un element care ar putea fi in centru acestei zone poate un fi un helesteu cu o cadere de apa, dar aveti grija sa il plasati la o distanta corespunzatoare de zonele functionale, pentru a-i asigura intimitatea.
5. Ganditi culorile, plantele si aromele care aduc unicitatea gradinii dumneavoastra. De asemenea, nu scapati din vedere instalatia electrica pentru serile perfecte pe care doriti sa le petreceti afara.
Odata ce planul a fost elaborat, va puteti sufleca manecile pentru a va apuca de punerea sa in practica. Daca aveti nevoie de ajutor, Triumf Gardening este doar la un click distanta.