Cati dintre voi, fumatori, nu ati incercat sa va lasati de viciu? Sa va descatusati si sa va bucurati de o viata in care tigara nu mai exista? O viata in care aveti mai multa mobilitate. Iar acum, dupa introducerea legii antifumat, sa nu mai trebuiasca sa iesiti afara pentru a va satisface viciul?
Acum exista cea mai buna alternativa de a renunta la acest obicei daunator - tigara electronica, mult mai eficienta decat alte metode antifumat existente pe piata in momentul actual.
De ce tigara electronica este foarte eficienta?
In primul rand, pentru ca tigara electronica este un dispozitiv care functioneaza cu lichide realizate din 3 ingrediente: arome, nicotina, propilen glicol/glicerina vegetala, care emana vapori cu rolul de a imita experienta fumatului in conditii mai putin nocive pentru sanatate. Scopul final al acestuia este sa te ajute sa renunti la fumat.
Cele mai noi cercetari in domeniu atesta ca tigara electronica este eficienta pentru ca are capacitatea de a furniza o cantitate constanta de nicotina de care fumatorul are nevoie, pentru a nu reveni la tigara cu tutun.
Dr. Konstantinos Farsalinos, autorul principal al studiului Addiction, sustine ca prima generatie de tigari electronice, care utilizau cartomizoare, livrau nicotina inconsistent fata de cele actuale, care utilizeaza atomizoare ce vaporizeaza lichidul continut intr-un rezervor ce se reumple periodic. Tot celebrul doctor de origine greaca mai sustine si ideea ca o tigara electronica cu atomizor furnizeaza o cantitate de nicotina similara cu cea a inhalatoarelor cu nicotina si a tigarilor cu tutun si in limite acceptabile pentru inhalatoarele medicinale: "Din moment ce capacitatea tigarilor electronice in a livra nicotina in mod consistent este o cerinta a Directivei privind Produsele din Tutun UE, cred ca protocolul propus in acest studiu este fezabil si de incredere si poate fi folosit in scopuri de reglementare", conchide acesta.
O agentie guvernamentala din Marea Britanie a realizat, in august 2015, un studiu in care a demonstrat faptul ca lichidele pentru tigarile electronice sunt cu 95% mai putin nocive decat cele cu tutun deoarece nu contin decat nicotina, arome alimentare si propilen glicol/glicerina vegetala, ultimele doua substante fiind folosite de peste 50 de ani in industriile farmaceutica, cosmetica si alimentara, fara efecte negative asupra sanatatii consumatorilor. Tot Marea Britanie a devenit prima tara din Europa in care tigara electronica este compensata de medicul de familie, ca urmare a beneficiilor pe care le poate aduce din punct de vedere al sanatatii fumatorilor. "Vrem ca oamenii din Regat sa renunte la fumat, iar tigara electronica este cea mai buna optiune. Mai mult, prin aceasta lege vrem sa incurajam renuntarea la un obicei total nesanatos si inlocuirea lui cu unul mai putin nociv", a declarat ministrul Sanatatii din Marea Britanie, Jane Ellison.
Si alti medici atesta eficienta tigarii electronice in livrarea nicotinei necesare
Spre deosebire de tigarile cu tutun, care contin peste 200 de substante cancerigene, tigarile electronice sunt realizate din materiale sigure, de calitate, iar accesoriile si consumabilele respecta cele mai inalte standarde de siguranta si calitate la nivel global. Desi exista foarte multe pareri contradictorii cu privire la tigara electronica, ultimele studii confirma faptul ca tigara electronica este mult mai buna pentru fumatori. In plus, conform legii antifumat, aceasta poate fi folosita si in incaperile inchise, ea fiind interzisa doar in locurile de joaca pentru copii, interioare sau exterioare si in mijloacele de transport in comun.
Medicii din Franta sunt si ei de parare ca "tigara electronica este o alternativa mult mai sanatoasa, care nu consuma prea multi bani, iar efectele sale de reducere a cantitatii de nicotina pana la renuntarea definitiva la fuma au fost demonstrate clinic prin studii pe esantioane de peste 20.000 de oameni". Ca si o completare, tot ei admit faptul ca "plasturii cu nicotina au o eficienta de doar 7 pana la 9%, pe cand tigara electronica are una testata de la 45 la 60%, pentru ca nicotina este livrata in cantitati bine proportionate care scad, cu timpul, nevoia de a fuma."
Dr. Penny Woods, Director Executiv al British Lung Foundation, sustine si ea utilizarea tigarii electronice ca substitut al celei cu tutun, dupa ce, in cadrul unui studiu, un numar de 40 de pacienti au au renuntat la fumat, intr-o luna, cu ajutorul acestui mic gadget. "Este uimitor sa vezi cat de mult scad concentratiile de monoxid de carbon si acroleina. Jumatate dintre pacientii studiului au renuntat definitiv la fumat, iar cealalta jumatate se lupta sa ramana doar la tigara electronica", a afirmat aceasta.