Viu colorate, in diverse forme si dimensiuni, jucariile au, alaturi de rolul lor de a le oferi distractie si de a le aduce multa bucurie celor mici si unul educativ si care poate contribui mult la dezvoltarea lor armonioasa. Iar acest lucru se poate observa din primii ani de viata ai copilului, chiar din perioada in care acesta este doar un bebelus si va apuca, plin de mirare, jucaria. Chiar de atunci, jucaria, care trebuie aleasa corect de catre parinti, tinand cont de varsta celui mic, copilul va fi incantat de noutatea acelui obiect, il va pipai si, inevitabil, nu va rezista tentatiei de a-l baga in gurita.
Contactul sau cu jucariile potrivite varstei sale fragede va reprezenta primele sale experimentari, il va ajuta sa identifice culori si forme, ii va stimula atentia, ascultand captivat sunetele facute de jucarie.
Cu siguranta, in primii an de viata, cele mai multe vor fi jucarii de plus, pentru ca nu prezinta niciun risc pentru cel mic, sunt moi, placute la atingere, nu au foarte multe detalii, sunt realizate din materiale naturale si care ii pot deveni cei mai buni tovarasi de joaca si de care nu se vor desparti nici atunci cand sunt orele de somn. Iar cei mici nu vor indragi doar imbratisarea calda si moale a ursuletului, a iepurasului sau a altei figurine de plus, ci va identifica si alte valente ale acestor jucarii speciale, pe care le va experimenta in jocul de unul singur sau, odata cu ajungerea la etapa in care va incepe sa socializeze, incepand cu varsta de aproximativ trei ani, cu alti camarazi de joaca.
Cei mici vor invata prin intermediul jucariilor de plus sa identifice animalele infatisate de acestea, sa le cunoasca mai bine si sa le poata deosebi de altele. De asemenea, aceste jucarii pentru care multi copii dezvolta o adevarata pasiune si isi formeaza in camera lor adevarate colectii cu exemplare diferite, il vor ajuta sa-si dezvolte creativitatea, folosindu-le ca personaje in mici improvizatii artistice, carora le va atribui roluri, imitand astfel ceea ce a vazut la teatrul de papusi sau la alte reprezentatii vazute la gradinita. Iar un astfel de joc il va ajuta sa-si dezvolte memoria, sa recapituleze basmele povestite de parinti, bunici sau aflate la gradinita, creind in camera lor un spatiu pentru personajele de poveste reinterpretate cu ajutorul jucariilor de plus, care vor deveni astfel printi, zane, vrajitoare, soldati vitezi sau diferiti eroi din desenele animate.