Intretinerea sistemului septic nu este deloc complicata sau scumpa. Acesta se reduce la patru elemente cheie:
- Inspectarea si vidanjarea frecvente.
- Utilizarea apei in mod eficient.
- Eliminarea in mod adecvat a deseurile.
- Intretinerea campului de drenaj.
Inspecteaza si vidanjeaza frecvent
Frecventa de vidanjare a fosei este influentata de patru factori majori:
- Marimea gospodariei.
- Volumul de ape uzate.
- Volumul de solide din apele uzate.
- Marimea fosei septice.
Fosa septica trebuie sa fie inspectata cel putin o data la trei ani, printr-un serviciu profesional. In plus, ea trebuie sa fie vidanjata la fiecare trei pana la cinci ani. De aceea, este recomandat sa inchei un contract de servicii cu o firma specializata in intretinerea de fose. Specialistii vor verifica scurgerile si vor inspecta straturile de namol si de spuma din rezervor. Acesta include un orificiu de evacuare in forma de T, care previne evacuarea solidelor din fosa septica in campul de drenaj. Iti poti da seama ca fosa septica trebuie sa fie vidanjata daca acest orificiu ajunge la maxim 15 cm de partea de jos a stratului de spuma sau la maxim 30 de cm de partea superioara a stratului de namol. De fiecare data, prestatorul de servicii trebuie sa noteze reparatiile finalizate si starea rezervorului in raportul de service al sistemului.
Utilizeaza apa eficient
Un individ consuma zilnic, in medie, 175 de litri de apa, iar printr-un robinet sau closet cu probleme pot trece pana la 750 de litri de apa menajera, de aceea este foarte important sa nu existe defectiuni ale instalatiei sanitare din casa. In plus, cu cat volumul de apa consumat este mai mare, cu atat mai greu functioneaza fosa septica. Pentru ca procesul de epurare a apei sa se desfasoare in conditii optime, este nevoie de 3 zile pentru ca fiecare litru de apa murdara sa stationeze in rezervor, iar daca volumul de apa creste, atunci fosa este nevoita sa elimine in campul de drenaj lichide care nu au fost tratate corespunzator, ceea ce presupune un pericol pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea familiei tale. Utilizarea eficienta a apei imbunatateste functionarea unei fose septice si reduce riscul de imbolnavire si defectiune.
Elimina in mod adecvat deseurile
Tot ceea ce arunci in toaleta sau in chiuveta ajunge in fosa septica si ii afecteaza, intr-un fel sau altul, functionalitatea. De aceea, canalizarea nu trebuie confundata cu un cos de gunoi. Nu arunca niciodata in ea grasimi sau uleiuri, servetele umede, produse de igiena feminina, prezervative, ata dentara, scutece, mucuri de tigara, zat de cafea, nisip pentru pisici, servetele de hartie, produse farmaceutice, produse chimice de uz casnic, cum ar fi benzina, pesticide, antigel, vopsea sau diluant. Tot ce trebuie sa retii este ca in canalizare nu trebuie sa deversi nimic altceva in afara de deseurile umane si hartie igienica.
Intretine campul de drenaj
Rolul campului de drenaj este de a asigura, cu ajutorul bacteriilor aerobe din sol, un ultim proces de tratare a apelor din gospodarie, care au trecut deja prin fosa septica. El este o parte importanta a sistemului septic si trebuie sa-l ingrijesti corespunzator. De aceea:
- Nu parca si nu conduce un autovehicul pe deasupra lui.
- Planteaza copaci si arbusti la o distanta considerabila de el pentru a evita ca radacinile lor sa deterioreze tevile de scurgere.
- Deversarea a apei pluviale trebuie realizata cat mai departe de campul de drenaj deoarece excesul de lichid poate incetini sau chiar stopa procesul de epurare a apelor uzate din gospodarie.