Atunci cand detinem o fosa septica ecologica, este extrem de important sa monitorizam functionarea ei, pentru a nu avea neplaceri, cum ar fi defectiuni neprevazute si costisitoare.
Cele mai multe filtre ale foselor septice sunt situate in interiorul deflectorului rezervorului. Din acest motiv, filtrele sunt foarte importante, deoarece ajuta la reglarea debitului in zona de drenaj. Filtrele rezervoarelor septice sunt vitale in momente in care deseurile sunt aduse din bazinul septic in zona de drenaj. Daca filtrul nu este curatat, nu functioneaza sau daca nu exista vreun filtru, deseurile pot infunda scurgerea, cauzand defectiunea fosei septice ecologice.
Urmeaza aceste instructiuni simple pentru a afla cum sa cureti un filtru de rezervor septic.
Vei avea nevoie de urmatoarele materiale:
- surubelnita;
- furtun si apa;
- masca de protectie;
- manusi de cauciuc.
1. Indeparteaza capacul de acces
Majoritatea rezervoarelor septice au un capac de acces, menit sa previna accidentele. Acest capac trebuie indepartat pentru a ajunge la filtru. Pentru acest lucru, ai nevoie de o surubelnita cu care sa scoti capacul fosei ecologice. Atunci cand capacul este scos si lucrezi la intretinerea fosei, semnalizeaza zona pentru a evita orice risc de accidentare.
2. Scoate filtrul din conducta deflectoare
Aminteste-ti faptul ca rezervorul septic este plin de deseuri. De aceea, atunci cand faci aceasta curatare, trebuie sa ai grija de sanatatea ta si sa porti o masca de protectie si manusi de cauciuc. Atunci cand ai indepartat capacul de acces al fosei septice ecologice, cauta o teava care este in forma literei T. Aceasta conducta se numeste conducta deflectoare si este locul in care este amplasat filtrul.
3. Spala foarte bine filtrul
Trebuie sa ai o grija sporita atunci cand cureti filtrul. Plaseaza-l intr-un loc in care esti sigur ca nimeni nu va fi stropit de apa plina de deseuri. Inclusiv tu trebuie sa ai grija sa nu te stropesti, deoarece aceasta apa contaminata iti poate crea probleme de sanatate, cum ar fi conjunctivita sau eczeme.
Clateste bine filtrul fosei septice ecologice si asigura-te ca nu mai vezi vreo urma de deseuri.
4. Pune filtrul inapoi in conducta deflectoare
Dupa ce ai curatat filtrul rezervorului septic si te-ai asigurat ca este in stare buna de functionare, trebuie sa il pui cu atentie inapoi in conducta de deflectoare.
5. Pozitioneaza la loc capacul de acces al fosei septice ecologice
Pune la loc, cu mare atentie, capacul de acces al fosei. Acest pas este foarte important pentru siguranta ta si a celor din jur. S-au petrecut nenumarate accidente grave din cauza neglijentei si a omiterii acestui pas.
Pentru a asigura functionarea corespunzatoare a rezervorului septic, se recomanda curatarea filtrului cel putin o data pe an. De asemenea, este foarte important sa nu arunci obiecte sau substante nepermise in canalizare, deoarece acest lucru poate deteriora semnificativ fosa septica.
Substantele solide si deseurile ar trebui pompate periodic, pentru a evita orice eventuala suprasolicitare a sistemului septic si orice defectiune majora. Nu uita: monitorizarea periodica a fosei septice ecologice te va scuti de plata unor reparatii ulterioare.