Importul si exportul unor marfuri presupune o sumedenie de formalitati precum si o serie de etape ce trebuie indeplinite, iar serviciile unui comisionar vamal sunt deosebit de valoroase in aceasta situatie, deoarece faciliteaza mult acest proces. Pe langa faptul ca va creste viteza vanzarilor, cumpararilor sau pur si simplu a tranzitului unor marfuri prin tara, logistica firmei va fi mult imbunatatita, asadar nu mai sta pe ganduri si opteaza din timp pentru un comisionar vamal.
Pe scurt, un un comisionar vamal este o persoana juridica ce intermediaza relatia dintre vama si titularul unei operatiuni de export sau import. Acest comisionar vamal va completa toate documentele care sunt necesare si va calcula taxele ce trebuie platite catre stat. In situatia in care va trebui sa prezinte marfurile autoritatilor vamale acesta trebuie sa le despacheteze si ulterior, dupa ce au fost verificate, sa le impacheteze intocmai cum erau inainte fara a aduce nicio stricaciune sau prejudiciu material bunurilor.
Pentru a evita aparitia unor situatii in care marfurile sunt deteriorate, un comisionar vamal va trebui sa detina echipamente speciale pentru transportul si depozitarea lor. Pe langa aceste echipamente un comisionar vamal are angajati speciliazati in operatiuni cu marfuri, iar profesionalismul acestora va reduce la minimum riscul aparitiei stricaciunilor cauzate de manipulare. Mai mult decat atat, spatiile de depozitare ale unui comisionar vamal trebuie sa respecte anumite reguli si sa ofere conditii ideale pentru a conserva marfa si a o pastra in starea initiala.
Atunci cand iti doresti sa apelezi la serviciile unui comisionar vamal este foarte important sa ai in vedere si experienta pe care acesta o are in domeniu, deoarece singura legatura juridica dintre importator sau exportator si autoritatile vamale se face prin intermediul comisionarului. Acesta este persoana juridica ce are obligatia de a duce la bun sfarsit toate cele ce se impun in cazul vamuirii marfurilor.
In final mai trebuie mentionat ca poate exista o reprezentare directa sau indirecta pentru operatiunile vamale. Cea directa presupune ca un comisionar vamal sa actioneze in numele si pe seama altei persoane, in timp ce reprezentarea indirecta presupune ca acelasi comisionar vamal sa duca la bun sfarsit procesul in nume propriu, dar pe seama unei alte persoane.