Pregatirile pentru Campionatul European de Fotbal din 2020, la care Bucurestiul va organiza patru meciuri, sunt in plina desfasurare, iar acestea presupun, printre altele, demolarea si reconstructia Stadionului "Valentin Stanescu", mult mai cunoscut sub numele de Giulesti. Arena legendara pe care joaca Rapidul a fost inaugurata in 1939 si modernizata in 2003, avand ultima oara 19.100 de locuri. Suporterii giulesteni sunt printre cei mai patimasi din tara, din arsenalul lor facand parte fulare, tricouri, steaguri, tobe, torte stadion, dar si celebrele scandari si cantece ale galeriei.
Intrucat vechiul Giulesti se pregateste sa moara, chiar in timp ce Rapidul renaste si este aproape sa revina in elita fotbalului romanesc, ne-am decis sa iti reamintim trei momente emblematice de pe acest stadion, la care au fost martori zeci de mii de spectatori, milioane de telespectatori, dar si cei 22 de jucatori din teren si miile de torte de stadion aprinse in peluze si tribune.
1. Imnul Rapidului
Chiar daca nu vorbim despre un moment unic, intrucat are loc la fiecare meci al Rapidului de pe teren propriu, intonarea imnului echipei giulestene este momentul cel mai incarcat din punct de vedere emotional si simbolistic.
In momentul in care cele doua echipe patrund pe teren, iar din boxe incep sa rasune acordurile piesei scrise de Adrian Paunescu si interpretate de Victor Socaciu, suporterii aprind tortele de stadion si incep sa cante in cor: "Suntem peste tot acasa, portile ni se deschid / Nu-i echipa mai frumoasa si iubita ca Rapid".
Melodicitatea si versurile acestui cantec, dar si ritualul intrarii echipelor in teren pe aceleasi acorduri de fiecare data, au facut ca inclusiv patronii echipelor rivale sa recunoasca faptul ca Rapid are cel frumos imn din fotbalul romanesc.
2. Sfertul romanesc din Cupa UEFA
In sezonul 2005-2006 al Cupei UEFA (actuala UEFA Europa League), a avut loc singurul duel dintre doua echipe romanesti in cupele europene, o performanta irepetabila, daca stam sa ne gandim ca in prezent formatiile noastre patrund rar chiar si in faza grupelor.
Rapid si Steaua au invins nume grele precum Hertha si Hamburg, respectiv Lens si Betis Sevilla si au ajuns sa se infrunte pentru un loc in semifinalele competitiei. Pe 30 martie 2006, s-au aprins tortele pe stadionul Giulesti, iar cele doua echipe s-au infruntat intr-un meci pentru istorie. S-a terminat 1-1, dupa ce ros-albastrii au deschis scorul in prima repriza, iar giulestenii au egalat in debutul partii secunde.
Returul, disputat o saptamana mai tarziu pe Stadionul "Lia Manoliu" (actuala Arena Nationala), s-a incheiat 0-0, consfintind calificarea Stelei in semifinale, gratie golului reusit in deplasare.
3. Meciul istoric Romania-Germania 5-1
Stadionul Giulesti nu a gazduit numai meciuri istorice ale Rapidului, ci si ale echipei nationale de fotbal. In 2004, Romania si Germania s-au intalnit intr-un meci amical cu un scor final neverosimil: 5-1 pentru tricolori.
Peste 10.000 de spectatori inarmati cu torte de stadion, fulare si tricouri galbene au fost martorii unei partide extraordinare reusite de nationala Romaniei, care la un moment dat a condus chiar si cu 5-0.
In concluzie, chiar daca Giulestiul a inceput sa fie demolat, cu siguranta istoria Rapidului va ramane in picioare, iar tortele de stadion ale suporterilor vor continua sa arda pe noua arena, mai mica, insa mult mai moderna.