Cuptoarele cu covectie sunt la mare cautare pentru ca ofera multe obeneficii pe care un cuptor normal nu le ofera.
Totusi, nu toate cuptorarele cu convectie sunt chiar ceea ce trebuie.
De exemplu, cuptoarele cu convectie fara cel de-al treilea element de incalzire prepara in general elementele mai putin uniform. In cele mai rele cazuri, acest tip de cuptor va avea un ventilator montat pe partea exterioara a cuptorului si va arde aerul neincalzit in cavitatea cuptorului, amestecand in mod aleator aerul fierbinte si rece. In majoritatea acestor cuptoare, totusi, ventilatorul este montat pe interiorul cavitatii cuptorului, dar aerul care se sufla in jurul hranei nu va avea niciodata o temperatura uniforma. Cu elementul radiant inferior complet incalzit, cuptorul va avea "pete" calde si reci. Daca va doriti un cuptor de calitate, il puteti cumpara de pe ContiGrup.
Cum functioneaza un adevarat cuptor cu convectie
Aerul fierbinte care circula prin cuptorul dumneavoastra gateste mai mult in mod egal, la temperaturi mai scazute si adesea cu rezultate mai bune si mai rapide.
Spre deosebire de cuptoarele obisnuite radiante (numite si termice), cuptoarele cu convectie au un ventilator care face ca aerul sa circule continuu prin cavitatea cuptorului. Cand aerul fierbinte sufla in mancare, si doar pur si simplu o inconjoara, mancarea tinde sa se gateasca mai repede. O scurta versiune a explicatiei stiintifice pentru aceasta este ca aerul in miscare accelereaza viteza de transfer de caldura care apare in mod natural atunci cand aerul cu doua temperaturi diferite converge.
Pentru a va ajuta sa intelegeti acest lucru, luati in considerare racirea vantului: cand aerul rece sufla impotriva dumneavoastra intr-o zi de iarna geroasa, va simtiti mai repede ca inghetati decat va simtiti intr-o zi fara vant, dar care are aceeasi temperatura.
Acest efect de accelerare este un motiv pentru rezultatele superioare pe care le obtineti din convectie. Intr-un cuptor cu convectie, viteza de caldura accelereaza reactiile chimice care apar atunci cand gatesc alimentele. Untul dintr-o crusta de placinta sau un croissant elibereaza aburul rapid, creand straturi de fulgi. Pielea unui pui pus la prajit isi face grasimea sa devina aurie mai repede, astfel incat carnea se gateste mai repede si se mentine mai sanatoasa. Zaharurile din legumele si cartofi isi incep in prealabil caramelizarea, creand margini clare, interioare umede si arome profunde. In general, alimentele gatite intr-un cuptor cu convectie se fac, de obicei, cu aproximativ 25% mai repede decat intr-un cuptor obisnuit.