Karate Kyokushinkai este un stil de arte martiale de origine japoneza creat de Masutatsu Oyama, este una dintre cele mai complexe arte martiale din lume, ce pune accentul atat pe dezvoltarea fizica armonioasa, cat si pe dezvoltarea mentala si disciplinara. Este un stil de lupta full contact, extrem de eficient pentru autoaparare, destinat atat copiilor, femeilor si persoanelor mai in varsta, cat si sportivilor de performanta.
Cursurile de karate Kyokushin au ca scop imbunatatirea conditiei fizice, dezvoltarea unui corp armonios, sanatos, dezvoltarea unui spirit si unui moral puternic, incredere in propriile forte, dezvoltarea curajului si a increderii in sine, respect fata de sine si fata de cei din jur, atentie sporita.
In caligrafia japoneza, kanji, ce apare pe pieptul gi-ului (costumul de antrenament), este compus din trei caractere:
KYOKU - inseamna ultim, fundamental
SHIN - inseamna adevar, realitate
KAI - inseamna organizatie, asociatie
Traducerea literara este "Scoala Adevarului Suprem".
Initierea in Kyokushin consta in trei elemente principale: tehnica, disciplina/forma, sparring. Acestea sunt denumite uneori cele trei "K's", dupa cuvintele japoneze: kihon (tehnica), kata (forma) si kumite (sparring).
Kihon este o combinatie de tehnici efectuate in deplasare sau pe loc avand la baza o idee logica si practica a executiei acestora. Efectuate respectand principiile de baza stau la baza desavarsirii tehnicilor si a dezvoltarii maestriei si abilitatilor in ceea ce priveste executia de kata si abordarea kumite-ului.
Kata este o lupta imaginara cu mai multi adversari, care are ca scop dezvoltarea vitezei, intarirea musculaturii, cresterea detentei, imbunatatirea respiratiei si imprimarea blocajelor in subconstient, este o succesiune de blocaje si atacuri de brat si de picior, executate intr-una sau mai multe pozitii si care implica un numar de deplasari inainte, inapoi si in laterale.
Kumite reprezinta acea ramura a karate-ului care presupune lupta directa intre doi parteneri. In acceptiunea regulamentelor actuale ale Federatiei Mondiale de Karate (World Karate Federation), aceasta implica lovituri de brat si de picior in sistem semi-contact (contact slab la fata si contact mai pronuntat la corp, exclusiv lovituri in orice zona inferioara centurii).